Her kan du læse erfaringer fra de sangledere, der deltog i den første udgave af pilot-projektet. Projektet har bl.a. grundet COVID-19 ændret sig undervejs, men her kan du dykke ned i de tidlige erfaringer, som projektet har bygget videre på.

Priscilla

Priscilla

”Jeg har altid haft en interesse for musik og for korsang og været fascineret af dirigentens arbejde. Gennem projektet tror jeg, at jeg udvider min horisont for mennesker og musik. For lige meget hvem du er og om du kan sproget, så er vi sammen om at synge, og det er derfor jeg gerne vil være sangleder.”

Priscilla, sangleder i Herning

Inger Lene

Inger Lene

”For mig er sangfællesskaberne en oplagt mulighed for at gøre noget for mødet mellem os, der har boet i Danmark i mange år og alle de mennesker, der kommer hertil, og hvordan vi kan møde hinanden. Det her er en god mulighed for mig, fordi jeg både har noget personligt og sangfagligt at bidrage med.

Jeg synes, sangfællesskaberne er en fantastisk og meget positiv og livsbekræftende måde at mødes på. Det at man mødes om en aktivitet gør, at vi ligeværdige i mødet. Og så kan man jo kun være glad, når man synger.”

Inger Lene, sangleder i Herning

Yoanna

Yoanna

”Jeg håber at få nogle redskaber som sangleder, og jeg håber at få sparring og netværk med de andre sangfællesskaber.

Jeg håber også at kunne give mit perspektiv, for jeg kommer fra Bulgarien og har det internationale i mig. Jeg har også sunget i et internationalt kor og vil gerne dele mine erfaringer.

Jeg synes det er fedt at udvide mit netværk og være en del af noget større og få support fra de andre, der har mere erfaring med sang, musik, projektledelse og netværk generelt.”

Yoanna, sangleder i Aarhus

Menuha

Menuha

”Jeg vil gerne være sangleder, fordi jeg synes projektet er spændende. Jeg tror, at jeg kan få noget erfaring med mennesker både socialt og sangfagligt.

Jeg håber at få erfaring som sangleder, et fedt netværk og at have det sjovt. Jeg håber også, at jeg kan give lidt af mine erfaringer fra både klassisk opera og indisk karnatik og rytmisk sang. Det jeg kan, vil jeg gerne byde ind med, så vi kan lære af hinanden.

Jeg synes det er et fedt projekt. Jeg kan godt lide at det fokuserer på ’andre mennesker’, at mennesker bliver samlet og alt det gode sociale imellem dem.”

Menuha, sangleder i Odense

Helena

Helena

”Jeg håber selvfølgelig at blive meget bedre til at lede et kor, og til at stille mig op foran en menneskeflok og så bare tage styringen og føle mig tryg i det. Det kan man jo bruge til mange ting, ikke kun til sang, men også til studiet. Det er jo relevant i forhold til stort set alt.

Jeg håber at kunne give en masse glæde, gode oplevelser og noget musikalsk. Men først og fremmest at skabe et miljø, hvor alle er trygge og har det godt og har nogle gode venner og er trygge ved at tale sammen.

Jeg synes det er et superfedt projekt. Der er blevet tænkt ud af boksen om integration på en helt ny måde. Det, at man ikke bare skal integrere nydanskere for sig selv, men at nydanskere og gammeldanskere skal mikses. Og sang er bare en super god måde at møde hinanden.”

Helena, sangleder i Odense

Viktorija

Viktorija

“I would like to be a song leader mainly because I love singing and I like teaching. This was a really good chance to combine both the music and the teaching part.

Sometimes it is difficult to be a song leader, sometimes it is uncomfortable and many times it is fun. The best part is when you stand in front and hear how nice it sounds when we finally finish learning the song. I was responsible for the song \”Imagine\”, and I got goosebumps while standing in front of them.

For those who are looking for a fun but responsible role I would definitely recommend being a song leader. And for those who love music and like teaching, this is the thing they should do, it’s amazing.

 If one wants to get the feedback of the teaching and all the effort that you are putting in the choir or in that group, you should do it, it counts back.”

Viktorija, sangleder fra Aarhus 

Zita

Zita

”Jeg vil gerne være sangleder, fordi jeg gerne vil arbejde med fællessang. Fællessangen giver os en følelse af samhørighed. Den styrker livsglæden og livskvaliteten og er med til at samle os på tværs af generationer og kulturer.
Konceptet med at lave internationale fællesskaber er bragende godt, og det vil jeg gerne gøre noget mere af. Jeg ser også nogle gode muligheder for netværk og for at sparre med andre.

Jeg er spændt på, hvad jeg får ud af sanglederuddannelsen, for jeg har en lang uddannelse bag mig som lærer og musiklærer, så jeg håber meget, at jeg får noget nyt med, der kan skubbe mig lidt videre. Vi mødes med den sangkonsulent, der er knyttet til vores sangfællesskab en gang om måneden og han er dygtig til at give god og konstruktiv kritik, samt komme med ideer til, hvad vi også kan gøre.

Jeg håber at kunne være med til at skabe nogle rigtig gode sangfællesskaber, og forhåbentlig kan jeg også give noget fagligt og en masse social, god energi og glæde ved at synge sammen.

Det er sjovt, spændende og udfordrende at være sangleder i et sangfællesskab, især når det består af mange forskellige kulturer.

Jeg kan fint anbefale andre at gå ind i projektet som sangleder, for det giver god energi og god mening på alle planer at lave de her sangfællesskaber. Som helhed synes jeg det er et virkelig godt projektet, og jeg synes det skal spredes det ud til hele landet.”

Zita, sangleder i Odense

Stinne

Stinne

”Sang har altid fyldt rigtig meget i mit liv og givet mig så mange oplevelser og meget glæde. Nu er det min tid til at give tilbage. Samtidig får jeg også en masse tilbage igen, for sådan er det jo at være sangleder.
 Jeg håber, gennem ledelse af sangfællesskabet at få nogle nye, brugbare redskaber, jeg med det samme kan afprøve  i praksis. Herefter vil jeg kunne gå tilbage, spørge, reflektere, få sparring af andre fagpersoner, så det hermed bliver en \”levende værktøjskasse.

Jeg regner med at møde en masse spændende, musiske mennesker, hvor vi sammen kan blive en del af et større fællesskab og et bredere sangfagligt netværk.
Det er et godt projekt fordi, det netop er fællesskabende, og vi trænger i Danmark til at samles og mødes igen, på tværs. Vi er så adskilte i vores samfund, samme aldersgruppe, samme nationalitet, samme boform, samme jobtype…
Vi befinder os og bevæger os tit i grupper, der minder om os selv. Vi får de samme impulser, danner os de samme meninger og træffer måske også de samme valg. Men det er SÅ berigende at møde andre.

Fællessang kan flytte os derhen, hvor vi ikke vidste, vi kunne komme. Ud og ind ad forskellige universer. Også selvom os, der synger sangene, er forskellige og ikke nødvendigvis har den samme sprogforståelse.
Når vi trækker vejret samtidig, udtaler de samme ordlyde, finder melodien og de rette stemninger, så bliver vi fælles. Stemninger udtrykt gennem musik og sang, er universelle følelser, vi genkender på tværs af forskelligheder. Det kan være kærlighed, skuffelser, sorg, glæde over at se lyset, energien…
Så sangen og musikken kan flytte os og samle os til fælles forståelse – det fællesskab vil jeg gerne være med til at byde indenfor i, og det fællesskab vil jeg gerne være en del af.”

Stinne, sangleder i Odense

Maria

Maria

”Hvorfor jeg gerne vil være sangleder? Jeg kan ikke lade være. Som en af mine venner sagde: \”Det er jo lige dig!\” Og jeg håber at blive bedre til at lede nogle sange, jeg har valgt, som giver mening i et sangfællesskab.

Det er udfordrende at være sangleder, –  det er sjovt og anderledes. Det er anderledes, fordi jeg som sangleder træder ud af mine vante rammer. Når jeg træder i karakter som leder, så ved sangerne, hvad de skal. Det giver en glæde og begejstring at føre dem et nyt sted hen, og at vi gør det sammen.

Jeg kan anbefale andre at blive sangledere, fordi det er spændende og sjovt! Vi er et team og vi er meget forskellige, samtidig med at vi har en fælles forkærlighed for sang og musik. Det er megafedt, fordi vi kan supplere hinanden og lave en variation, som vi ikke ville kunne hver især. Det er også fedt at skiftes til at være på. Når jeg ikke er på, får jeg en pause og er \”bare\” med i fællesskabet, og jeg bliver inspireret af de andre sangledere på samme tid.

Det er et nyt fællesskab på hele 3 planer, og det er noget af det, der er meget spændende ved det:
For det første får du et  tæt arbejdsfællesskab og et team om noget, du skal levere sammen med andre.

For det andet får du et fællesskab i den flok af sangere, der kommer. Du skal være med til at få fællesskabet op at stå og få sangerne til at synes, at der er rart at være i sangfællesskabet, så man har lyst til at synge sammen. Du skal være inviterende og inkluderende.

For det tredje får du også et fællesskab \”bag kulisserne\” gennem uddannelsen for sanglederne med undervisning og sparring, og det er helt vildt fedt. Det er også fedt på uddannelsen, at man bliver udfordret. Vi skal jo op og synge og instruere foran hinanden. På de workshops vi har, har vi det rigtig sjovt, mens vi bliver maksimalt udfordret.

Når sangkonsulenterne kommer ud til os i sangfællesskabet og giver sparring, så er det hands on, og der, hvor det virkelig rykker, fordi du får helt konkret individuel sparring på netop det, du står og laver \”derude\”.

Maria, sangleder i Herning

Marie

Marie

\”I am interested in being a song leader because I have been in choirs my whole life. I always find choirs a great place to  meet people and to form a community where we can sing and have fun. I have moved to a lot of different places, to England and to Philadelphia and now to Denmark. And one of the first things I always do is look for a choir. I want to be able to give back something to other new people coming to Denmark. I would also like to get better at teaching and being a leader and figuring out what people need to help them really make their place here.

I’m really looking forward to the experience of leading. I have done a lot of singing but I haven’t been up in front of a choir to teach. I am looking forward to being more confident in being able to do that. And I also like the opportunity to meet other song leaders in other cities, and we can share ideas and figure out what works and what doesn’t.

I really like the project, it’s a great idea. Like I said before, as a new person in Denmark looking for a choir was one of the first things I did. And I think if we have these choirs around the whole country it will facilitate these ideas of leaning Danish culture and integrating, and at the same time having Danes in the choir to learn about where the internationals are coming from. So, it’s a real exchange of cultures and ideas.”

Marie, song leader in Aarhus